top of page

Vindskjerming med planter

En hage med storslått utsikt kan framstå som en drøm, men utsikten har ofte sin pris. For der man har utsyn, har man som regel også vind.


I denne hagen – med utsikt over den vidstrakte dalen nedenfor – er det i hovedsak den kalde nordavinden som er problemet. Et stort, flatt område like utenfor stuedøren er så godt som ubrukelig, fordi det alltid trekker sånn at det blir utrivelig å oppholde seg der.


Hageeier ser for seg en lang levegg langs hagens ytterkant, men den vil gjøre lite nytte for seg. Til det er hagen for stor. Bare området like i bakkant av veggen vil bli skjermet. Vi ønsker heller ikke å stenge helt for utsikten. Isteden benytter vi oss av nettopp det at det er mye plass å ta av: her kan vi faktisk bruke store felt med beplantning for å filtrere vinden og skape flere lune sitteplasser.


Trykk på pilen for å se før-bildet.Planting i flere høyder

Midt på den åpne plassen lager vi en gruppe digre plantekasser i ulike høyder. En av dem forbeholdes en 'miniskog' med trær og busker i ulike høyder. Én blir fylt med høy bambus som vil rasle fint i vinden, og én får variert beplanting av høye stauder og prydgress. Hagerørkvein 'Karl Foerster', silkekinagress, hjortetrøst og blodtopp 'Red Thunder' er nydelige planter som tåler at det river litt i luggen.


Kroken mellom plantekassene blir en lun bålplass der kveldene kan nytes med ryggen til beplantning og vind og med utsikt til dammen som er planlagt innerst i hagen.


Levegg filtrerer vind

Ved spiseplassen nærmest huset er det allerede en levegg. Denne utvider vi litt og avslutter med en portal som blir veien inn i hagen. Vi passer på å ha gliper i leveggen slik at den ikke stopper vinden helt og skaper turbulens på innsiden, men heller filtrerer vinden. Klatreplanter på utsiden bidrar til denne filtreringen.Trykk på pilen for å se før-bildet.Klatreplanter skjermer

Langs hagerommets ytterkant mot nord beholder vi gjerdet i vanlig høyde. Men høye rammer av trevirke med vertikale stålwire plasseres på innsiden av gjerdet med jevne mellomrom. Der kan klatreplanter få vokse og bremse vinden før den når hagen. På dager da vinden ikke kommer fra nord, vil området på innsiden av gjerdet bli en fin oppholdsplass der utsikten kan nytes til fulle.


Slike kompromisser må man ofte leve med i vindutsatte hager, men på denne måten får man jo en fantastisk frodig hage med på kjøpet!Publisert i Norsk Hagetidend nr. 7, 2022

Comments


bottom of page