top of page

Skyggehagen

Paret som bor i denne tomannsboligen har nesten ikke hage, og den er i tillegg undersolt. Inngangen til huset er over en gangbro i andre etasje, og under er hageflekken de ønsker hjelp til. De har åpnet opp en bod som tidligere var under garasjen, og ønsker forslag til hvordan de kan få denne innlemmet i en stemningsfull hage som de vil trives med å være i – selv uten sol.


Japansk stil

Omsluttet av vegger på tre kanter gir denne hagen definitivt en atriumsfølelse og vil slik sett kle en japansk hagestil. Mange av de japanske hageplantene som viftelønn og mose, er også perfekte i skyggen. Vi bygger videre på den lave beplantningen midt i hagen og legger til steiner og en viftelønn. Et vannspeil er alltid stemningsskapende, og her i skyggen reflekteres himmelen i vannflaten.Trykk på pilen for å se før-bildet.


Rominndeling

Terom-følelsen gjenskaper vi ved å sette opp noen transparente skillevegger. Slik dannes antydninger til rom, uten at hagen oppleves mindre. Mot naboen lager vi et bed med en skillevegg som slipper inn lys, og en viftelønn ‘Bloodgood’. Dette skaper en diagonal linje i hagen som får den til å virke større. En hengende seng tett opp til beplantningen gir en grønn hvileplass som også vil være et lekested når barnebarna kommer på besøk.


Utestuen

Under garasjen får man anledning til å skape et overbygget rom. To av veggene er malt i en varm oransje-farge, som gir lød og stemning til rommet. Rikelig med lamper og levende lys er med på å forsterke stemningen.


Trykk på pilen for å se før-bildet.


Stemningsskapere

Det er mye man kan gjøre for å gi stemning til et undersolt uterom. Nøye utvalgte planter og tablåer gir visuell interesse. Levende lys og en varmekilde er nok til å kompensere for manglende sol. Lyd er også et stemningsskapende element. Man kan tilføre rennende vann, raslende blader fra for eksempel bambus – en utmerket skyggeplante, eller rett og slett en høyttaler med yndlingsmusikken – i nabovennlig styrke.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 9, 2022

Comments


bottom of page