top of page

Praktisk liten hage

En liten hage kan få plass til de fleste bruksønsker – hvis en bare planlegger godt.

Denne småbarnsfamilien har en stor, upraktisk terrasse som dekker nesten hele hagen. De ønsker seg litt plen, et sted hvor grillen kan stå uten å måtte flyttes frem og tilbake, og et hyggelig sted å sitte om kvelden, også når det er duskregn i luften.


Flere nivå Den 100m2 sør-vestvendte hagen skal altså romme mye. Vi fjerner den delen av terrassen som aldri brukes. Det gir plass til litt plen og et område for en pergola. Pergolaen plasserer vi lavere enn terrassen slik at den får sin egen sone samtidig som den ikke skygger for ettermiddagssolen til naboen.Langs skilleveggen mot naboen har familien sol lengst, og det egner seg derfor godt til grill- og middagsområde der de kan nyte de siste strålene fra den lune kveldssolen. Ett trinn ned fra spiseplassen plasserer vi et lite utekjøkken med plass til grillen. I den nord-vestlige delen av terrassen kommer formiddagssolen først og er stedet hvor den første utekaffen inntas. Området blir ekstra lunt med en levegg, en vinterkaprifol i plantekassen og en benk.

Viktig plantekasse Det lille kjøkkenområdet blir også nedgangsparti til lounge-området under pergolaen. Det som er igjen av den opprinnelige terrassen, deler vi opp med en stor plantekasse nedfelt i terrassen. Den skiller området med formiddagssol fra det med ettermiddagssol. Dette planteområdet gir også noe pent å se på når en sitter inne i stuen, og fra loungområdet i pergolaen. Belysning av beplantningen i denne plantekassen vil skape fin kveldsstemning.


Slik skaper vi fem forskjellige soner på tre ulike nivå med bare ett og to trinn imellom.

Alle sonene har enkel tilgang til hverandre slik at de ulike områdene har fin kontakt, men likevel er adskilt.God skjerming

Tujahekken mot nordvest skaper skjerming mot vei og vind, mens hekken mot sør-vest fjernes og erstattes av en levegg i tre og beplantning i det lille stykket som ikke skjermes av pergolaen.

Familiens hage har fått plass til det meste som stod på ønskelisten, og med sine ulike brukssoner virker den ikke bare mer hyggelig og innholdsrik, men også større.Publisert i Norsk Hagetidend nr. 2, 2022

Comments


bottom of page