top of page

Moderne, stramt og naturlig

Felles for alle hager er at de grenser til noe. Det kan være andre hager, hus, kultur- eller naturlandskap. Og dette er en problematikk mange kommer til oss med. Hvordan skal vi designe hagen slik at den kler omgivelsene, men samtidig kler hus vårt?


Forhagen skilles fra parkering og gate med plantekasser som luner og skaper hagefølelse. Trykk på bildet for å se før-bilde.


Dette huset er et nybygg, midt i et etablert boligområde. Forhagen vender mot gaten og sør. Her er det ikke noe igjen av opprinnelig terreng, og hagen grenser kun mot gate, hus og garasjer. I slike tilfeller er det arkitekturen på huset, fasaden med innganger og vinduer, som gir rammene for designen.


Tydelige planteformer

Vi avgrenser forhagen fra parkeringsplassen. Det gir en god og intim størrelse på hagerommet, noe som er viktig når hagen ligger såpass eksponert. Husets inngangsdør er en viktig arkitektonisk del av fasaden, og to søylebarlind forsterker de loddrette linjene. Levegger og beplantning bidrar til å lede besøkende mot døren. Beplantningen er stram i utrykket, med tydelige arkitektoniske former, enten som formklipte hekker, eller runde blomsterhoder i allium og hortensia.


Sitteplasser

Baksiden av huset er skjermet fra vei og naboer og har store vinduer ut mot hagen. Denne deles i to små hagerom. Det øverste platået nærmest huset blir en liten sitteplass for to. Det laveste har plass til flere og passer godt til måltider i ettermiddagssolen. Mot nabotomten er det blitt en stygg skjæring som skjules med vannfallet. Det vender mot huset slik at det også vil være godt synlig innefra.


Plantekassen skiller øvre og nedre nivå i bakhagen og fungerer som rygg på den plassbygde benken. Trykk på bildet for å se før-bilde.


Naturlig overgang

Ellers er nabotomten en naturtomt, og utfordringen på denne siden er å skape beplantning som kler naturtomten samtidig som det moderne uttrykket på huset beholdes. Plantene vi velger, er ikke like stramme i formen som på forsiden, men ved å velge store felt av samme plante får hagen likevel et moderne og kontrollert uttrykk.


Flere geranium vokser som tette tepper. Dette er rosestorkenebb som også får fin høstfarge.


Mot naturtomten går vi for rogn og bregner. Andre gode planter å velge mot naturtomter kan være furu, lønn og lyng. I plantekassen vil juleroser, prydgress og gullværhane 'Lucifer' gi interesse gjennom året. I forgrunnen vokser geranium, som med sin gode bunndekkereffekt erstatter plen i dette området.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 5, 2020

Kommentare


bottom of page