top of page

Nybyggerhagen


Tomten rundt nybygde hus er et sørgelig syn. Der det fins noe hage i det hele tatt, og ikke bare stein, består den som regel av tre ting: en terrasse, en plen og et epletre.


Eierne til denne hagen er rådville: hvordan skape en hage med atmosfære fra slike blanke ark? De enste som trives i hagen nå, er barna på trampolinen. Og slik skal det jo ikke være. Hagen skal være for alle.


Introvert

Vi begynner med et blikk på omgivelsene. Her er det lite utsikt å snakke om og massevis av innsyn. Dermed ser vi for oss at dette kan bli en flott innadvendt hage – en hage som snur ryggen til omgivelsene og vender seg inn mot seg selv.Pergolaen hageeierne ønsker seg, plasseres halvveis vendt mot huset slik at det dannes et miljø rundt den eksisterende terrassen. I trekanten mellom de to terrasseflatene kommer det prydgress, allium, høstormedrue og andre vekster som bidrar med høyde, farge og bevegelse.


På hver side av pergolaen rager prydgresset Miscanthus sinensis 'Malepartus' og alliumen 'Summer Drummer' med sine to meter eller mer. Her blir det drama i høyden!
Skjermet kjøkken

Utekjøkkenet omsluttes på to sider av høye levegger som skjermer mot innsyn fra veien og fra en sti langs gjerdet. En vintersjasmin får plass på den lune utsiden den ene veggen, slik at det er noe fint å se på både fra innkjørselen og fra vinduene som vender denne veien.


Tre godt voksne trær kommer inn i hagen og erstatter det ynkelige epletreet: En dodongrogn skaper et grønt bakteppe til pergolaen, et prydepletre står i flott kontrast mot en høy mur, og en søyleosp plasseres ganske så nært huset for å bryte opp en monoton vegg. Slik får uteområdet den vertikale dimensjonen det trenger for å føles som en skikkelig hage.


Trampoline ut

Nå som denne siden av huset oppgraderes, flyttes trampolinen rundt huset til en ledig plass ved garasjen. Slik er den fortsatt lett tilgjengelig for barna og alle vennene deres, men den spiller ikke lenger hovedrollen i den mer private delen av hagen.


Med trampolinen av veien kan det skjæres bort et stort stykke plen som erstattes av et opphøyd bed like foran panoramavinduet. Istedenfor klar sikt til lekeplass og ballbane kan man nå nyte synet av allsidig beplantning – en kombinasjon av luftig prydgress og blomstrende stauder.


Og vips har man en hage med atmosfære.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 5, 2021

Kommentare


bottom of page