top of page

Hiv O´ hoi – barn i hagen!

Hagen skal være for alle familiens medlemmer. Det er spesielt viktig for denne unge familien som har kjøpt et gammelt hus på en bratt tomt.


Sammen med renoveringen av huset ønsker de å få hagen oppgradert siden den vil bli kraftig berørt av byggearbeidene. Hyggelige uteplasser tilknyttet huset er hovedbestillingen, men gjerne også noe kjekt for de to små guttene deres. Paret har lagt mye innsats i å ta vare på husets historiske preg og ønsker at hagen og lekeelementer skal passe med husets stil.



Sjørøverskute

Hagen er i utgangspunktet ikke særlig egnet for lek, men med enkle tilpassinger kan vi skape mange og ulike lekemuligheter. Rett utenfor vinterstuen foreslår vi en skiferlagt sitteplass. Etter prinsippet om at små barn helst vil leke i nærheten av de voksne, tegner vi en sjørøverskute i forlengelse av uteplassen. Gulvet i sjørøverskuta flukter med plattingen, men fordi skuta bygges i en skråning, vil det likevel gi en luftig følelse, som om skuta rir på toppen av en bølgetopp. Ror og mast med sjørøverflagg er prikken over i-en og inviterer til rollelek.


Trykk på pilen for å se før-bildet.


Lekestue i garasjen

På bratte tomter er det ofte slik at hemsen på garasjen møter bakkenivået i bakkant. En dør på møneveggen muliggjør bruk av hemsen som hagebod. Slik er det med denne garasjen også. Her ser vi en lekemulighet. Inne på hemsen får vi inn en lettvegg og en ny dør to meter fra ytterdøren. Den innerste delen av hemsen vil fortsatt fungere som bod, mens den ytterste delen blir innredet som lekestue. To små vinduer settes inn, og trappen byttes ut med en liten terrasse med et lavt rekkverk. Den lave døren og rekkverket bygger opp under barne-skalaen. Når barna vokser fra lekestuen, er det enkelt å fjerne det lille rekkverket, og lekestuepreget forsvinner. Lekestuen kan da bli benyttet som bodareal igjen. Dette er en løsning som kan overføres til frittstående hageskur også.



Tripp, trapp, tresko

Huset har en formell hovedinngang og en grovinngang i kjelleretasjen som i hovedsak vil bli brukt av familien. Gangveien frem til denne døren gir en liten flate som også kan brukes til lek. Vi plasserer en liten sittegruppe her, en skiferplatting som kombineres med tråkkheller i gangstien. Leggemønsteret er formet som et paradis, et lite lekeelement innebygget i gangstien.



Akebakke

Den bratte skråningen som ender i en flat plen nederst i hagen, er beplantet med busker. Den flotte bøkehekken beholder vi, men buskene fjerner vi og legger til rette for en gressbakke man kan lage vannsklie i om sommeren, og ake i om vinteren. Trær plasseres godt ut til siden. Plenen vil fungere som unnarenn og samtidig gi rikelig med plass til lek og ballspill.


På den bratte tomten får vi inn lekeelementer som enten utnytter de store høydeforskjellene, eller kombinerer lek og opphold på flatene. Lekeelementene er dekorative og tilpasset husets stil. Samtidig er de fleksible, slik at de enkelt kan fjernes når barna vokser til.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 10, 2022

bottom of page