top of page

Velkommen!

Inngangspartiet er kanskje hagens viktigste område – i hvert fall et av de viktigste. Det er virkelig deilig å komme hjem til et hyggelig inngangsparti, og det får gjestene dine til å føle seg velkommen.

Inngangspartiet i hagen skal ikke bare gi en hyggelig opplevelse, men også vise vei til inngangsdøren. Det er førsteinntrykket av hjemmet ditt.


I dette tilfelle er inngangspartiet også kundens eneste hageflekk. Hun ville derfor utnytte den lille flekken til også å kunne benytte det som et oppholdsområde med en plass til å nyte morgen- og formiddagskaffen.


Trykk på pilen for å se før-bildet.


Hardt dekke – mykt inntrykk Boligen ligger i skrått terreng og det er viktig med drenering. Vi beholdt derfor singel som dekke, men skiftet form og farge til en singel i varme toner og avrundede steiner. Det gir et mykere og varmere inntrykk. Singelen ble lagt i singelarmering som gir et fast dekke, men som likevel drenerer godt. Singel er også et relativt rimelig materiale å benytte, og ved riktig legging krever det lite vedlikehold.


Oppholdssone i inngangspartiet Det store bedet som tok nesten halvparten av området ble fjernet, og bed ble i stedet anlagt i en vinkel med en benk midt i, vendt mot formiddagsolen. Et vinkelformet bed med benk gir ikke bare mulighet til å sitte i beplantningen og virkelig kjenne hagefølelsen, det gir også mulighet til skjerming med beplantning på den siden hvor en ikke sitter. I dette tilfelle fikk vi beplantning ut mot en felles trapp med mye gjennomgang. En del av inngangspartiet er dermed også blitt til oppholdsområde.


En stor rund plantekasse i cortenstål markerer inngangen til hagen på den andre siden av bedet og gir beplantning også på den siden, noe som skaper balanse i området, og i tillegg skjermer litt mot innsyn fra trappen. Et lite vannspeil som «badekar» for småfuglene og et par krukker ved trappen er det også blitt plass til.Trykk på pilen for å se før-bildet.


Flerbruk og hygge Ved å fjerne det store bedet fikk dette inngangspartiet et skikkelig løft. Områdene med beplantning har nå en funksjon i tillegg til å gjøre inngangspartiet grønt. Det skaper harmoni og balanse, og fungerer også som skjerming. Fordelen med en liten hage er at en kan ta seg råd til et par prakteksemplarer i krukker og bed, som kan gjøre en liten hage veldig interessant. Og har du enda mindre plass enn dette er det mulig å bare plassere ut en benk, noen krukker med planter, og vipps så har du et hyggelig miljø!Publisert i Norsk Hagetidend nr. 6, 2022

Comentarios


bottom of page