top of page

Vakker vinter

Det at vi skal kunne nyte hagen hele året er noe som er lett å glemme i planleggingen. Ofte begrenser den mørke årstiden seg til litt vintergrønt her og der, men en vinterhage kan by på så mye mer.


Vakker vinterhage
Dette hagerommet har fått en betydelig struktur med trær, busker og stauder som gir variasjon og interesse gjennom året.

Om sommeren er hagen frodig og full av farger, men høsten skreller vekk mye av substansen i hagen, og vi står igjen med skjelettet. Da blir formene og fargene viktige, og plasseringen av enkeltelementer kommer bedre fram.

I den nylig påbyggede delen av dette huset er det store vinduer ut mot et avlangt område som ikke skal være oppholdsområde, men som skal være pent å se på innenfra, også om vinteren. Den espalierte, og løftede bøkehekken gir flotte former til dette området gjennom hele året, skjerming i høyden og gyllent lys høst og vinter. Samtidig stjeler den ikke plass og romfølelse fra det smale hagerommet.

Fargerik kornell

I mellomlaget i denne hagen er det klynger av kornell som med sine fargerike stammer gløder og gir farge selv vinterstid. De er plassert med rolig bakgrunn for virkelig å vise frem både form og farge. Det er valgt prydgress og bunndekkere som beholder sine høstfarger gjennom vinteren og som vil gi interesse til vinterhagen.


Fargerik beplantning
Villkornell – Cornus sanguinea – lyser opp med sitt fargerike greinverk.

Rett utenfor de store vinduene er det valgt en mer transparent beplantning med blant annet prydgress, og Pagodeblomst Phlomis russeliana . Dette bedet bringer hagen nærmere, samtidig som det ikke skjuler for utsikten til resten av hageområdet.


Lettstelt beplantning
Prydgress kommer virkelig til sin rett om vinteren med sine luftige aks.

I tillegg til at disse plantene er flotte sommerstid har de interesse også om vinteren når solen skinner lavt på det gylne prydgresset, regnet drypper fra aksene, eller når de står stiv med frost som funkler i sollyset. Pagodeblomsten med sine stive, vakre frøhoder står i fin kontrast til det svaiende prydgresset.


Med en kombinasjon av vintergrønt, trær med fin form og bark, fargerike busker, transparent prydgress og stive stauder med vakre frøhoder, kan vinterhagen være et fantastisk skue. Og når snøen kommer trer de store formene og strukturene frem; stier, murer, hekker og trekroner.


Stammer uten blader slipper lys til på områder som om sommeren ligger i mørke, omkranset av løvverk. De nakne stammene og den lave solen gir muligheter for spektakulære skyggevirkninger og planteformer som kan spille på lag med motlyset.


Trær i vakker hage om vinteren
Om vinteren slipper løvfellende trær lyset inn og danner fantastiske skygger på bakken.

Publisert i Norsk Hagetidend nr. 9, 2020

Bình luận


bottom of page