top of page

Sør-fransk stemning i Bergen

I en tid da reising hører enten fortid eller fremtid til blir hagene våre det stedet vi kan flykte til når klaustrofobien melder seg. I Tid for Hage var Sør-Frankrike reisemålet, og vi var fast bestemt på å skape den rette stemningen, nordavind og hyppig regnvær til tross!

Lun atmosfære med vegger og tak

At den utsatte plattingen måtte lunes, var soleklart, og vi tegnet vegger på tre sider, både mot vind og innsyn. Men utsikten skulle jo også ivaretas, så noen sprinkler mot nord føltes riktig.


Sprinklene sto også veldig fint til pergolaen som vi skapte for å gi området et tak. Følelsen av å være omsluttet – selv i en så luftig struktur – gir nærmest en slags placeboeffekt av varme :D


En pergola gir jo også deilige assosiasjoner til sørligere breddegrader. Rundt Middelhavet finner man dem omsluttet av klatreplanter som gir skygge. På dette taket kunne vi ikke risikere å gi pergolaen for mye vindfang. Løsningen ble store krukker med trær plassert mellom sprinklene for å gjøre spiseplassen frodig.


Den grønne nøkkelen

Den som har vandret i franske parker og hager, har kanskje lagt merke til de grønne stolene som ofte står strødd tilfeldig utover, og de flotte kassene med eksotiske planter (se dette blogginnlegget).


Disse elementene ble inspirasjonen til fargen på kjøkkenet. Den er ikke helt lik den franske, men i Jotuns 'Lærdal' fant vi en norsk vri som vi helt har forelsket oss i! Ved å gjenta fargen på plantekassene bandt vi hele området sammen. Istedenfor å kopiere de berømte Versailles-kassene, fant vi imidlertid en detalj på huset som egnet seg perfekt til formålet. Slik ble kassene litt franske, men mest av alt et element som knyttet hagen til det flotte huset.


Fransk inspirasjon

I en solbakt skråning i Provence skapte den nå avdøde stylisten Nicole de Vésian en gang på 1980-tallet en helt fantastisk hage som ble inspirasjonen vår til beplantningen i den franske hagen. Bare se disse bildene fra Le jardin de la Louve. Er den ikke helt nydelig?Vi ville prøve å gjenskape noe av stemningen fra denne hagen. Sypresser, lavendel og rosmarin måtte selvsagt erstattes med planter som tåler vårt klima, og søylebarlind, dvergfuru og japansk kristtorn ble redningen. Omgitt av dansk strandsingel fikk disse nordlige variantene det litt karrige preget som vi ønsket å få fram.


Den gode hjemmefølelsen

Hageeiernes egne, franske hagemøbler bidro selvsagt til å skap den rette stemningen i denne bergenske Provence-hagen. Og sammen med alle de flotte putene deres som fikk plass i sofaen, gjorde det at hagen føltes som hjemme for dem fra første stund. Det er alltid godt å ta med seg noe gammelt og velkjent inn i det nye.

Vi ønsker dem mange fine hagestunder i deres lille Provence!


Comments


bottom of page