top of page

Hele hagen på terrassen

Denne huseieren har kjøpt en enebolig i rekke, et nybygg som ennå ikke hadde fått noe hage. Tomten er stor, men kun en liten del er flat nok til at den kan fungere til opphold. Med en soneinndelt terrasse vil vi prøve å få inn et så rikt hageliv som mulig på 80 m2.


Vi blir enige om et formuttrykk som heller mot det moderne japanske, både i møblering og beplantning.


Viktig skjerming

Den aller største utfordringen med hagen er å få til god skjerming, både for vind og innsyn. Tomten som skråner i alle retninger gjør et gjerde langs grensen vil være lite egnet til skjerming. Derfor gir vi isteden terrassen vegger rundt det hele. Veggene består i hovedsak av et spilegjerde i vanlig høyde, men ved jacuzzien er gjerdet høyere, siden dette er et område av terrassen som er særlig viktig å skjerme mot innsyn. Mot sjøutsikten foreslår vi å skjerme med en hekk av eldkvede for å myke opp og få inn mer grønt. Hageeierne kan i tillegg selv føle på hvor høy de ønsker denne, for den tåler kraftig beskjæring.


Trykk på pilen for å se før-bildet av hagen.


Solen bestemmer

Hagen ligger på nordsiden av huset, så det er viktig å tenke nøye gjennom hvor de ulike elementene ligger i forhold til solen. Vi plasserer en pergola med spiseområde inntil husveggen der det er minst sol, mens loungeområdet flyttes ut i det mest solrike arealet. Vi legger også inn to kraftige stolper i designet, så det vil være mulig å henge opp en hengekøye. Kroker på begge sider av stolpen gjør at hengekøyen kan henge både i skygge og i sol, avhengig av om den festes til stolpen i hjørnet, eller til pergolaen,


Wow-faktor

Det er kun ett vindu som har utsikt ut mot terrassen, og her vil vi ha ekstra wow-faktor. Hagen skal jo gi noe fint å se på innefra også. Et langt vannspeil leder øyet mot et beplantningsområde der vi legger inn et vakkert japansk lønnetre, en Acer japonicum ‘Aconitifolium’. Over vannspeilet går det en liten bro, også et moderne nikk mot det japanske.


Trykk på pilen for å se mer.


Med en vanskelig tomt kan det av og til svare seg å fokusere på den delen som enklest lar seg utnytte. Du kan likevel få mye hage for pengene!


Bildetekst eldkvede: Eldkveden får de vakreste blomster tidlig på våren, og på høsten får den gode frukter som er særlige egnet til syltetøy.Publisert i Norsk Hagetidend nr. 1, 2023

Comments


bottom of page