top of page

Feriefølelse på taket

Familien har bygget hus med en kjempestor takterrasse, delvis under tak. Etter noen år er konklusjonen at den ikke helt har innfridd.


Været kan bli litt for mye, og de klarer ikke helt å møblere, eller skape den stemningen de ønsker seg. For å utvide sesongen og sommerkveldene, har de glasset inn den overbygde delen med skyvedører. De ønsker seg et design som fungerer både når dørene er igjen, og når de er helt åpne.

Italia-følelse

Familien har en forkjærlighet for Italia, og særlig italiensk 60-tallsdesign. Drømmen er å føle at de er på ferie når de går ut på sin egen terrasse. Derfor går vi for italiensk stil, både på møblering og plantevalg.

Klikk på bildet for å se før-bilde.


For å holde været ute gjør vi spileveggen i kjøkkendelen til en tett vegg. Dette blir en signaturvegg som skal gi stemning til terrassen, uansett vær. Foran veggen lages en vinklet day-bed som gir et sofaalternativ når veggene er igjen, og et sted i skygge når solen steiker. Spisebordet blir værende under tak, så kan man servere pizza fra pizzaovnen hele året.


Brygge på taket

Ute under åpen himmel deles terrassen i to. En lounge-del, og en brygge for soling. Bryggen er en opphøyet platting hvor man enten kan sitte mot en skrånende rygg, ligge helt utstrakt, eller sitte på kanten med beina i et lite vannspeil. For å gi en strandfølelse er den kantet med elvesingel og sedum-matter.

Hardføre planter

Takterrasser er generelt forblåste, og plantene må tåle vind og uttørking. Her ute ved kysten må de også tåle litt saltsprøyt. Heldigvis er det en rekke planter med middelhavsfølelse som tåler slike forhold. En oppstammet tindved kan minne om et lite oliventre og er en busk som tåler juling. Både den og dvergfuruen vil klare seg med relativt liten jorddybde, og det er bra med tanke på vekt.Klikk på bildet for å se før-bilde.

Plantekassene fylles ellers med prydgress fra norske strender, ryllik, sedum, kalamint, timian og sølvevigblomst. Et skjult vanningsanlegg føres frem under tredekket, så får de ferie fra vanning også.


Ved å bringe inn planter som minner om Middelhavet, beskytte mot vær og vind, og legge til rette for maks utnyttelse når solen skinner, får familien virkelig kortreist feriestemning på terrassen.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 1, 2022

Comments


bottom of page