top of page

Skjerm med trær

Mellom trærne finnes en hage. Omringet av grønne blad som glitrer i sollyset, duggvåte, irrgrønne en sommermorgen, glødende røde, oransje og gule en høstdag, og greinenes bare silhuett mot hvit snø – kanskje med en lyslenke på?


Trær i hagen er vakkert, og trenger man, som denne familien, skjerming mot vei og naboer på alle kanter, er trær også særdeles nyttige. Ikke bare for oss, men også for dyrelivet.


Huset ligger i en gate med naboer tett innpå i alle retninger, og med en terrasse som også har mye innsyn fra veien. Hagen består av grus og asfalt, så det er viktig å få inn grønne områder for å skape den gode hagefølelsen.


Klikk på bildet for å se før-bilde.


Rognetrærne skjermer mot innsyn inn de store vinduene, mens tuntreet skjermer mot innsyn til terrassen fra vei og naboer. Stien med belegningsstein fra fortau til gatedør markerer inngangspartiet.


En del asfalt fjerner vi for å gi plass til et flott tuntre i innkjørselen. Det skjermer for innsyn til terrassen fra vei og fra naboer i vest og nord. Vi foreslår et roseepletre (Malus x floribunda) som gir vakker blomstring om våren, små frukter om høsten og nydelige høstfarger.


Asfalten må også vike for en hagegang i belegningsstein som markerer veien til inngangsdøren. Langs denne foreslår vi buskbeplantning. En blanding av vintergrønn buksbom og den lavtvoksende syrinhortensiaen «Little Lime» i de mest skyggefulle delene vil gi noe pent hele året, og blomstring sommer og høst. Det er likevel rikelig med plass igjen til parkering, snuplass og basketballspill.


Vinduer i hele husets høyde mot nord gir mye innsyn fra forbipasserende og det kommende boligområdet på motsatt side av veien. Som skjerming for innsyn her trengs et tre som vil gi «full pakke», dvs. skjerming i riktig høyde, blomstring om våren, bær om høsten og vakre farger på løvet. Ullrogn «Dodong» vil gjøre jobben.


Vi foreslår flere slike rognetrær mot naboen i øst, som ligger noe høyere. På vestsiden får det lille platået nedenfor terrassen et par små prydepletrær, for eksempel «Elise», som passer godt i små hager der det ikke er plass til brede trær. Fra før er det både bjørk, bregne og furu mot naboen i sør som familien vil beholde.


Trær i hagen fungerer som både «vegger» og «tak». De gir skygge og skjerming og bidrar til en frodig hage. I tillegg gir disse trærne også fugler og insekter et sted å være og mat å spise.Publisert i Norsk Hagetidend nr. 4, 2022


Commenti


bottom of page