top of page

RÅDAL

VAKKERT OM VINTEREN

Det at vi skal kunne nyte hagen hele året er noe som er lett å glemme i planleggingen. Ofte begrenser den mørke årstiden seg til litt vintergrønt her og der, men en vinterhage kan by på så mye mer.

Om sommeren er hagen frodig og full av farger, men høsten skreller vekk mye av substansen i hagen, og vi står igjen med skjelettet. Da blir formene og fargene viktige, og plasseringen av enkeltelementer kommer bedre fram. 

I den nylig påbyggede delen av dette huset er det store vinduer ut mot et avlangt område som ikke skal være oppholdsområde, men som skal være pent å se på innenfra, også om vinteren. Den espalierte, og løftede bøkehekken gir flotte former til dette området gjennom hele året, skjerming i høyden og gyllent lys høst og vinter. Samtidig stjeler den ikke plass og romfølelse fra det smale hagerommet.

Fargerik kornell

I mellomlaget i denne hagen er det klynger av kornell som med sine fargerike stammer gløder og gir farge selv vinterstid. De er plassert med rolig bakgrunn for virkelig å vise frem både form og farge. Det er valgt prydgress og bunndekkere som beholder sine høstfarger gjennom vinteren og som vil gi interesse til vinterhagen. 

Villkornell lyser opp om vinteren med sine fargerike greiner

Villkornell lyser opp om vinteren med sine flammene oransje greiner.

Rett utenfor de store vinduene er det valgt en mer transparent beplantning med blant annet prydgress, og Pagodeblomst Phlomis russeliana . Dette bedet bringer hagen nærmere, samtidig som det ikke skjuler for utsikten til resten av hageområdet.


I tillegg til at disse plantene er flotte sommerstid har de interesse også om vinteren når solen skinner lavt på det gylne prydgresset, regnet drypper fra aksene, eller når de står stiv med frost som funkler i sollyset. Pagodeblomsten med sine stive, vakre frøhoder står i fin kontrast til det svaiende prydgresset.
 

beplantning-prydgress.JPG

Vakkert når solen skinner gjennom prydgresset.

Med en kombinasjon av vintergrønt, trær med fin form og bark, fargerike busker, transparent prydgress og stive stauder med vakre frøhoder, kan vinterhagen være et fantastisk skue.

 

Og når snøen kommer trer de store formene og strukturene frem; stier, murer, hekker og trekroner. Stammer uten blader slipper lys til på områder som om sommeren ligger i mørke, omkranset av løvverk.

 

De nakne stammene og den lave solen gir muligheter for spektakulære skyggevirkninger og planteformer som kan spille på lag med motlyset.

bottom of page