top of page

SKJOLD

I HARMONI MED OMGIVELSENE

Felles for alle hager er at de grenser til noe. Det kan være andre hager, hus, kultur- eller naturlandskap. Og dette er en problematikk mange kommer til oss med. Hvordan skal vi designe hagen slik at den kler omgivelsene, men samtidig kler hus vårt? 

Dette huset er et nybygg, midt i et etablert boligområde. Forhagen vender mot gaten og sør. Her er det ikke noe igjen av opprinnelig terreng, og hagen grenser kun mot gate, hus og garasjer. I slike tilfeller er det arkitekturen på huset, fasaden med innganger og vinduer, som gir rammene for designen.

 

Hagedesign tilpasset huset

Vi avgrenser forhagen fra parkeringsplassen. Det gir en god og intim størrelse på hagerommet, noe som er viktig når hagen ligger såpass eksponert. Husets inngangsdør er en viktig arkitektonisk del av fasaden, og to søylebarlind forsterker de loddrette linjene. Levegger og beplantning bidrar til å lede besøkende mot døren. Beplantningen er stram i utrykket, med tydelige arkitektoniske former, enten som formklipte hekker, eller runde blomsterhoder i allium og hortensia.

Hjortesumak.jpg

Hjortesumak har eksotisk bladverk som får flotte høstfarger, og treets siluett kommer godt til sin rett om vinteren.

Baksiden av huset er skjermet fra vei og naboer og har store vinduer ut mot hagen. Denne deles i to små hagerom. Det øverste platået nærmest huset blir en liten sitteplass for to. Det laveste har plass til flere og passer godt til måltider i ettermiddagssolen. Mot nabotomten er det blitt en stygg skjæring som skjules med vannfallet. Det vender mot huset slik at det også vil være godt synlig innefra.

Hagedesign tilpasset naturen

Nabotomten er en naturtomt, og utfordringen på denne siden er å skape beplantning som kler naturtomten samtidig som det moderne uttrykket på huset beholdes. Plantene vi velger, er ikke like stramme i formen som på forsiden, men ved å velge store felt av samme plante får hagen likevel et moderne og kontrollert uttrykk.

Geranium.jpg

Storkenebb (Geranium macrorrhizum) er en effektiv bunndekker som kommer tidlig om våren og får flotte høstfarger. Store felt gir et moderne preg.

Mot naturtomten går vi for rogn og bregner. Andre gode planter å velge mot naturtomter kan være furu, lønn og lyng. I plantekassen vil juleroser, prydgress og gullværhane 'Lucifer' gi interesse gjennom året. I forgrunnen vokser geranium, som med sin gode bunndekkereffekt erstatter plen i dette området.

bottom of page