top of page

AUSTEVOLL

NATURHAGE

Det kan være kostbart å etablere hage rundt et nybygd hus. Men begynner du å planlegge hagen tidlig nok i prosessen, er det mye penger – og mye hodebry – å spare.

 

Dette huset er fortsatt under bygging da vi blir bedt om å lage en hageplan. Og fordi entreprenøren ikke har pakket sammen og dratt, kan vi gjøre det vi ellers aldri får anledning til i en nybyggerhage: Definere plantesoner som fylles med jord istedenfor stein og grus.

 

Hagedesign mot vind

Med sin fantastiske havutsikt står huset utsatt til, og trær blir derfor viktige som vindskjerming. Dype grøfter graves i to rader mot nord og vest slik at det kan plantes et grønt og effektivt belte av vegetasjon mot kjølig trekk og hissige høststormer. Hadde tomten vært ferdig planert da vi kom inn i bildet, ville det kostet huseier en formue å få kjørt bort masser – masser som han allerede hadde betalt for å få kjørt inn!

Beplantning-rogn.JPG

Rogn er robust tre med spektakulære høstfarger som passer godt i en naturhage.

Selv på den store plassen ved inngangsdøren som er tiltenkt biler og parkering, kan vi planlegge planter og trær. Istedenfor asfaltørken og en krukke med sommerblomster eller to, blir det svalgang av vinterkaprifol på wire og et solitærtre som står i flott silhuett mot en stor og ubrutt flate ved hushjørnet. Øyeblikkelig wow-faktor!

 

Senket hageområde

Foran huset skal utsikten nytes, mens det fortsatt er behov for å skjerme seg mot vinden. Løsningen blir å grave seg ned, med innebygde benker og bålpanne i et nedsenket område 70 cm under bakkenivå. Ikke noe problem å få til før tomten rundt huset planeres. Og inne fra stuen er utsikten uforstyrret.

beplantning-prydgress.JPG

Luftig prydgress bryter de stramme linjene og luner sitteplassene uten å blokkere utsikten.

Naturhage

Denne hagen skal gli mest mulig i ett med de naturskjønne omgivelsene. Det blir derfor lyngmatter istedenfor rulleplen. Og fordi huseier har vært forutseende nok til å ta vare på jorden på tomten, kan de bres ut på kvalitetsjord som ikke har kostet ham et øre. 

 

Under den første runden vår på tomten, blir vi også enige om at noen av de flotte steinene vi ser, må brukes i hagen. De speiler steinene i den gamle rullesteinsmuren langs tomtegrensen og forankrer hagen i omgivelsene.

bottom of page