ALVER
VINDSKJERMING
Mange steder i landet vårt er vindskjerming noe av det første vi må ta tak i for at hageeierne skal kunne nyte hagen sin.
Denne kunden kontaktet oss for å få hjelp med en hage der uteplassene var svært forblåste. Hagemøbler seilte avgårde og blomsterkasser veltet. De hadde et gammelt ærverdig hus, men huset lå slik plassert på tomten at det kun var frokostplassen som fikk le. Når frokosten var unnagjort og solen vandret videre, hadde de ingen steder å sette seg.
Sammen med et sted å sitte hadde de ønsker om å få tips til planter som kunne tåle mye vind, og gjerne råd om hvordan man kunne etablere en kjøkkenhage under slike forhold.
Lun hagesone
Det første vi bestemte oss for, var å satse på uteplassen bak huset - østsiden. Vestsiden av huset hadde den flotteste utsikten og de beste solforholdene, men var bratt. Å få til vindskjerming som kunne lune, uten å ta utsikt ville være nærmest umulig. Denne uteplassen fikk være som den var – for de vindstille dagene, eller for jakke og pledd. Uteplassen på østsiden ville få naturlig skjerming for vestavinden fra huset, og landskapet og et uthus skjermet ganske bra for vind fra sør. Men den var svært utsatt for nordavind – som de hadde mye av.
â
Tre hovedprinsipper
Det ble lagt tre hovedprinsipp til grunn:
-
Uteplassen og kjøkkenhagen ble plassert i nærheten av huset, men akkurat utenfor husets slagskygge.
-
Alle møbler og konstruksjoner skulle være plassbygde og solide. Unngå løse elementer.
-
Lag på lag. Flere lag med skjerming, både hekker og trekonstruksjoner.
â
âSkjerming i flere lag
Mot nord var det allerede en ligusterhekk. Denne hadde god høyde, og med litt ekstra kjærlighet med beskjæring og jordforbedring, ville denne bli god og tett. Innkjørselen lagde derimot en stor åpning i hekken. Her ble det foreslått en solid, høy, og ganske tett grind. I det daglige kunne den stå åpen, men på de fine dagene hvor man ønsket ekstra skjerming tok man grinden igjen, og den ville få funksjon som vindskjerm.
â
Det neste laget av skjerming mot sitteplassen ble en lang vegg i tre, med bod, et utekjøkken, og en pergola med spilevegg og klatrevekster. På bodveggen festes en utslagbar levegg som vil skjerme mot vest når man vinkler den 90 grader. Mot nordøst fortsatte pergolaen med halvvegg, og det var plass til å plante enda en hekk. Dette blir en hekk av hassel, både rødbladet og grønnbladet.
â
Vindsterke planter – og ikke i potter!
Planter som står i potter på vindutsatte steder står ikke bare i fare for å velte, men de er særlig utsatt for uttørking. Å få plantene ned i større jordområder vil gi bedre tilgang på fuktighet. I stedet for å satse på mange potter, lagde man derfor plantegroper rundt terrassen . Plantene som ble valgt tåler vind godt, og noen av dem vil også være med på å skjerme mot vinden.
Silkekinagress er en plante som ikke bare tåler kraftig blest, men som også tar seg ekstra godt ut når det vaier i vinden.
Grønnsakshagen ble plassert nord for huset, i le for nordavinden bak ligusterhekken. For å skjerme ytterligere ble det tegnet inn en opphøyd plantekasse rundt de lave bedene. Om dette opphøyde partiet ble konstruert i stein/mur, ville det virker som et varmemagasin for solvarmen – noe som er viktig på vindfulle steder, hvor vinden er med på senke temperaturen. Stiene i kjøkkenhagen burde også utformes i stein eller grus av samme grunn. I den opphøyde muren ble det mot nord plantet humle, mye humle, som vil klatre opp et solid klatrestativ. Utover sesongen vil denne veggen av humle gi mye le for den andre beplantningen.
Dobbel hekk
Mot vest var dette partiet av hagen svært åpen. Her ble det plantet doble hekker. Den første hekken er laurbærhegg ’Etna’, som på Vestlandet kan bli mellom 2 og 3 meter høy. Den vokser fort, blir omfangsrik og tett, og vil gi god skjerming. 2 meter innenfor denne ble det plantet enda en hekk, av amerikanske blåbær. Den vil være med på å skjerme men også gi stor avling av blåbær.
En dobbel hekk er en effektiv vindbrems, men kan også være et vakkert syn. Her gir stramt klippet barlind og løstvoksende leddbeinved flott kontrast både i form og farge. Bildet er fra Anglesey Abbey i England.
Andre bærbusker som kunne fungert som hekk kunne vært solbær, rips eller aronia. Når alle lag i grønnsakshagen er på plass, vil også denne gi vindskjerming for sitteplassen.