top of page

Wow-effekten

Ville det ikke vært flott om "wow!" var det første besøkende tenkte når de nærmet seg inngangsdøren din? Det er faktisk oppdraget for denne hagen: glem alt det andre, her er det inngangspartiet som gjelder.


Det nye inngangspartiet leder deg gjennom spennende beplantning før du når døren. Klikk på bildet for å se før-bilde.


Istedenfor bare å pynte går vi grundigere til verks. Vi vil endre vinkelen man nærmer seg døren på. Dagens trapp går skrått fra porten og direkte mot inngangsdøren. Det er en praktisk løsning, men lite spennende. Vi dirigerer heller trappen mot hagen først slik at besøkende må snu seg nitti grader to ganger før de når døren.


En opplevelse

Dermed kan de glede seg over det store plantefeltet som delvis skjuler døren når de først kommer inn porten, snu og få et glimt av det flotte lønnetreet øverst i hagen, og snu igjen for å ta inn den frodige beplantningen i krukker rundt inngangspartiet. Slik blir veien mot døren en opplevelse istedenfor bare en målrettet og praktisk måte å komme seg fra A til B på.


Grunntanken er at veien – og hagen – skal åpenbare seg mens man går, istedenfor at man har full oversikt allerede fra porten. Vi vil lede blikket mot hagens høydepunkter – og kamuflere det som er mindre spennende å se på.


Blodlønnen trekker blikket innover i hagen. Søppelspannene kamufleres med gjerde og krukker. Klikk på bildet for å se før-bilde.


Kamuflasje

Søppelspannene, som av praktiske grunner står i nærheten av porten, får et gjerde rundt seg. I tillegg til å kamuflere, vil det holde dem bedre på plass når vinterstormene rusker og river. Skapet med gassflasker under kjøkkenvinduet males i samme farge som veggen og omgis av frodig beplantning i krukker.


Året rundt

Gatedøren vender mot nord, så denne delen av hagen er kald og skyggefull. Det tar vi hensyn til når plantene velges ut. Krukkene fylles med grønt i ulike toner og teksturer: den vintergrønne bregnen Dryopteris erythrosora 'Brilliance', friskt hakonegress i to varianter (Hakonechloa macra og H. macra 'Aureola') og ulike sorter barlind (Taxus baccata 'Summergold' og T. baccata 'Fastigiata').


Neverkirsebær (Prunus serrula) har en fantastisk bark.


Prikken over i-en er det nydelige neverkirsebærtreet (Prunus serrula ’Branklyn’) som delvis skjuler gatedøren når man kommer inn porten. Det har en bark som man ikke kan la være å ta på: blank, skinnende mahogni – og jo mer man tar på den, jo blankere blir den! Uansett tid på året er dette treet et dekorativt element i hagen.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 4, 2020