Ut med plenen

Når man er selvutnevnt plantoholiker, og plassen man råder over er begrenset, må plenen ut. Så snart man erstatter grønne flater med bugnende bed, kan man boltre seg i planter, og mangfoldet kan råde.


Utgangspunktet denne gangen er en typisk hageflekk med plen, en ripsbærbusk og et langt og smalt staudebed langs grensen. Hageeier ønsker seg et sted der hun kan kose seg med lett hagearbeid, få utløp for sin planteinteresse og kanskje dyrke noe spiselig.
Vi går for en slags cottage garden-stil, som vil åpne for å bruke et vell av ulike planter. Hageeier har allerede mye fint, og dette skal gjenbrukes.


Rominndeling

Hageflekken har mye innsyn fra omliggende bebyggelse. Hekker og lag på lag med bed vil likevel gi en opplevelse at man er inne i et skjermet hagerom. Et nett av stier gjør at absolutt hele hagen aktiveres. I begge ender legges to destinasjoner; en liten sittekrok der morgensolen treffer bodveggen, og en liten kjøkkenhagekrok i andre enden. Stiene som går rundt bedene gir mulighet til å oppleve bedene på nært hold, med blomstring, dufter og innsektsliv. Biefavoritter som storstjerneskjerm, allium, kattemynte, oktoberbergknapp og anisisop kler cottagehagestilen godt. Det er en god del høy beplantning, noe som gjør at man faktisk må gå rundt på stiene for å se hva som er bak øyene med planter. Man ser ikke hele hagen på en gang – selv om den bare er 40 m2.

Valg av hekk

På begge sider av sittekroken plasseres hekker av blåbær og barlind. De vil ikke skjerme for innsyn fra høyereliggende naboer, men gir likevel en omsluttende følelse. Barlindhekken er valgt for å definere rommet samt gi en rolig, grønn bakvegg for staudene, så de ikke forsvinner mot alt som skjer i nabohagene bak. Blåbærhekken stjeler lite plass når den plasseres slik langs kanten, men vil gi rikelig med bær. På veg bort til sittekroken og morgensolen får man med seg en god neve blåbær. Blåbærhekken vil også stå for høstfargene i denne hagen.


Dramatisk inngang

Prikken over i-en er en portal som danner inngangen til hagen. Den er rød – som huset – og er klatrestativ for en frodig klatrerose. Portalen rammer inn utsikten til hagen og bidrar med struktur og drama også om vinteren.


Drømmehagen

Denne hagen er nå ferdig bygget, og selv før hekker og bed har fått tid til å fylles ut og opp, er det blitt familiens favorittplass. Kommentaren fra naboen summerer i grunnen godt opp den nye hagen: ‘Jøss! Dere har rett og slett fått et helt hageanlegg dere!» En liten gave til innsekter, naboer og dem selv. Plenen vil ikke bli savnet...


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 9, 2021