• Yvonne

Tips til husbyggere

Oppdatert: 15. okt. 2019

Midt i en byggeprosess er det lett å vie huset all oppmerksomhet, mens hagen legges på is. Men det er mye å vinne på å planlegge uteområdet før entreprenøren har trukket seg ut av prosjektet.


Tid for hage når man bygger er tidligere enn du kanskje tror

I dette prosjektet på Austevoll ble vi kontaktet mens huset fortsatt var under bygging og – ikke minst– før terrenget rundt huset var planert.


Det betydde at vi kunne peke ut hvor på tomten det skulle plantes trær, og bålplassen kunne senkes for ikke å stjele utsikt fra terrassen.


Med utsikt som dette er god planlegging av hagen en investering!


Hvis slike ting først planlegges når det ligger pukk til 10-20 cm under kledningen på huset over hele tomten, blir hageprosjektet plutselig unødvendig dyrt, fordi man enten må fjerne masser eller bygge opphøyde bed til all beplantning.


Fordi vi ble koplet på prosjektet før entreprenøren kom inn og fylte på masser, kunne vi plassere trær der det var behov for skjerming og på strategiske steder rundt huset for å bryte opp store veggflater.


Foran huset er profilen på hagen holdt så lav som mulig slik at utsikten ivaretas både innefra og fra terrassene på hvert hushjørne. Med nedsenket bålplass, sitter man dessuten i ly for vinden.


Ta vare på jorden

En viktig ting å huske på når man bygger, er å ta godt vare på jorden på eiendommen. Den er en verdifull ressurs. Ikke bare kan du spare mye penger på å beholde den, men den er også i de aller fleste tilfeller av mye bedre kvalitet enn noen jord du kan kjøpe.

Hagejord nybygg

Denne husbyggeren har vært lur nok til å samle jord fra tomten i en haug som siden kan brukes i hagen.

157 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle