En stor fordel med små hager er at de som regel krever mindre vedlikehold enn store. De skal likevel inneholde alt en familie ønsker seg, og da er god planlegging viktig.
Denne lille hagen ligger mellom to høye hus med innsyn fra begge de åpne sidene. Familien ønsker seg både spiseplass, loungeområde og plass til boblebadekar. Noe skjerming må oppholdssonene ha og aller helst tilkomst fra kjøkkenet i andre etasje.
Ryddige soner
Vi deler hagen inn i soner med litt avstand imellom. En ryddig design, gjerne med rette linjer, bidrar til at den lille hagen ikke virker tettpakket. Sonene er koplet sammen med gangveier, og inndelingen er gjort ved bruk av vekster og ulike materialer.
Spiseplassen blir anlagt nærmest inngangen til hagen, og en plantekasse med levegg til klatreplanter hindrer innsyn fra parkering og gate. Spiseplassen får en plassbygd vinkelbenk med plantekasse i ryggen. Plantene danner en frodig vegg rundt sonen og skiller den samtidig fra boblebadekaret. Tilkomsten til kjøkkenet i andre etasje løses med en vindeltrapp som skaper hyggelig bakgårdsstemning mellom de høye husene.
Boblebadekaret bygges inn og legges i rett linje fra spiseplass og loungeområde. Sistnevnte er skjermet for vær og vind under en tett altan. Små trær og busker skjermer for innsyn. Slik deles hagen opp i tre ryddige rom.
Planter i høyden
Med liten hage blir det viktig å ta i bruk plassen også i høyden, spesielt med høy bebyggelse rundt hagen, som her. Planter i høyden gir et frodig inntrykk samtidig som de demper bebyggelsen rundt.
Plantekassen som skiller hagen fra svalgangen, løfter plantene opp fra bakken og gir noe pent å se på innefra, mens vindeltrappen i enden blir klatrestativ for klematis og humle. Mot naboens vegg gir smale, høye søylebarlind dybde og gjør at veggen ikke føles så høy.
Den lille kjøkkenbenken får også en plantekasse i enden til krydderurter og klatreplanter. Søylebarlind og klatreplanter i espalier skaper variasjon i beplantningen inn mot naboens vegg, noe som bryter den opp og gir området den gode hagefølelsen.
På bakkenivå dekkes jorden med singel for å hindre ugress, men også for at ikke beplantningen skal legge beslag på områder hvor man kan ferdes. Når plassen er begrenset, blir slike løsninger verdifulle.
Publisert i Norsk Hagetidend nr. 3, 2021