top of page

Kom nærmere hagen

Verandaen er den uteplassen som hos folk flest blir aller mest brukt, fordi den bokstavelig talt ligger rett utenfor stuedøren. Med husveggen i ryggen og rekkverk rundt tre sider, fungerer den dessverre som et stengsel mot hagen. Men slik trenger det ikke være.


Denne familien har en lun, sørvestvendt hagekrok som de har avrettet i forbindelse med dreneringsarbeid rundt huset. Det er en gyllen anledning til å skape en trivelig uteplass i solveggen. De har lenge klødd seg i hodet for å finne en god tilkomst fra verandaen, men høydeforskjellen mellom veranda og bakke gjør at trappen fort blir for lang og dominerende.Integrert trapp

Løsningen blir å bygge trappen i vinkel og integrere den nederste delen med en plassbygd benk som rammer inn uteområdet. Gelenderet på trappen blir rygg til deler av benken, og innebygde plantekasser myker opp inntrykket.


I forlengelse av benken får en plantekasse stålwire opp til undersiden av verandaen. Der kan klatreplanter som humle og italiaklematis danne en frodig vegg. Fordelen med å kombinere disse to plantene er at begge klippes ned om våren slik at man unngår et villnis rundt sitteplassen.


En ny mur langs ytterkanten av det flate området er bygd i skrå vinkel fra huset. Ikke noe problem. Det gir mulighet til å bygge en daybed i kroken som retter av uteområdet og gir et deilig sted å slappe av blant myke puter.
Tribune

Rundt hjørnet på huset ligger det enda en veranda som med fordel kan knyttes til det samme uteområdet. Verandaen er omsluttet av en mur med åpning og trapp mot vei og innkjørsel. Vi foreslår å lukke denne åpningen og lage åpning mot hagen isteden.


Terrenget ved denne verandaen er høyere, så her skal det ikke så mange trinnene til. En tribunetrapp gir familien enda et oppholdsområde og en fin overgang mellom veranda og hage.


Grønn vegg

I ytterkant av trappen, der fallhøyden er størst, legger vi inn en plantekasse. Slik blir trappen trygg med beplanting istedenfor enda en konstruksjon i tre. Høye prydgress og stauder vil også fungere som et skille mellom to hagerom. En kombinasjon av hagerørkvein 'Karl Foerster' og blodtopp 'Red Thunder' er en av våre favoritter.


En trapp mellom veranda og hage vil alltid gjøre hagen mer tilgjengelig. Vi anbefaler det på det varmeste.Publisert i Norsk Hagetidend nr. 3, 2022