top of page

Hage for store og små

Dette unge paret har små barn og ønsker en oversiktlig, barnevennlig hage der alle i familien kan oppholde seg samtidig. Uteplassen har gode solforhold, men er eksponert for innsyn, så skjerming er også viktig.


Ulike rom som delvis deler strukturer, gjør at man kan få plass til mye på liten plass. Klikk på pilen for å se før-bilde.


Huset er en arkitekttegnet enebolig fra 80-tallet, og når de nå skal ruste opp hagen, er det viktig for dem at hagestil, materialvalg og plantevalg kler huset.

Mangfoldig bod

Hele hageområdet blir bygget inn med en hagebod og et ganske høyt gjerde rundt. Dimensjoner og materialvalg fra huset videreføres på disse elementene. Hageboden blir plassert slik at den gir skjerming for innsyn, samtidig som den med en innebygd benk utgjør en del av den store spisegruppen.

Benken er bygd inn i veggen på boden slik at man kan sitte med ryggen mot sideveggene, og innhukket er stor nok til at den kan brukes som en liten lekehytte. I den andre bodveggen kan det felles ut en luke, og barna kan åpne kafe med utsalg fra boden.

Boden med spenstig design har kafe-luke til barna. Klikk på pilen for å se før-bilde.

Plantene blir

Den forrige eieren hadde plantet en del sjeldne trær og busker. Dette ønsker de nye eierne å ta med videre. Plantene som får bli, har uvanlige former og vinterstrukturer samt farger som gir tydelige kontraster mot de mørke veggene på huset.


De er plassert i viktige siktlinjer, sett innefra, men er også godt synlige fra inngangsparti og sittegrupper i hagen. De skal bidra til å danne ulike rom og gi disse tydelige særpreg.

Planter kommer virkelig til sin rett sett mot en mørk bakgrunn. Dette bildet er tatt i Château de Chaumont i Frankrike.


Fleksible rom

Den store terrassen forenkles og deles opp i to soner, et sofa-område og et lekeområde med pergola. Her legges det opp til stor fleksibilitet med husker, hengekøyer og leketelt. Muligheten for et fremtidig overbygg ligger også i denne konstruksjonen.


Familien ønsker seg en bålplass, og denne formes av plantekasser med innebygde sitteplasser. Plantekassene vil bli godt synlige innenfra, og plantene skal lyssettes. Den ene sittebenken bygges ut over et lavereliggende bed, og med litt fantasi kan denne benken fort bli en liten bryggekant for barna.


En barnevennlig hage trenger ikke ha en egen lekeplass. Med et gjennomtenkt design kan barnas lekeområder integreres i hele hagen på en spennende måte.Publisert i Norsk Hagetidend nr. 2, 2021