top of page

Den ubrukte hagen

Det å ha en stor terrasse utenfor stuedøren i andre etasje kan være både praktisk og flott, men dessverre fører det ofte til at hagen blir glemt. Hva skal vi der nede å gjøre når grillen og utsikten er her oppe?


Hagen føles åpen, samtidig som pergolaen skjermer for nordavinden. Før (trykk på pilen for å se) stengte den forvokste hekken all utsikt ute.


Denne hagen har ingenting som lokker eierne ned og ut. Den består av en velholdt plen istrødd diverse busker – et vanlig syn i mange nabolag, men fryktelig uinspirerende. Så bestillingen til oss er enkel: gi oss en hage som vi har lyst til å bruke!


Åpne for utsikten

Eiendommen ligger flott til med utsikt over fjorden, men nede i hagen har en uregjerlig hekk vokst seg så stor at man føler seg innestengt. Første skritt blir derfor å bytte den gamle hekken ut med en lav barlindhekk. Og effekten er slående: Den grønne veggen er nå erstattet av blått hav!


En pergola med tett vegg mot nordavinden plasseres slik at den nyvunne utsikten kan nytes, og slik får den ubrukte plenen plutselig en misjon. Istedenfor en kald og forblåst flate har vi skapt en lun og lokkende krok i en solrik del av hagen.


Velkommen ut!

Fra døren legger vi en lav gangbro ut i hagen, som en ekstra invitasjon til å ta steget ut. Den flyter over platting og plen, og det går ikke lenge før den får tilnavnet ‘catwalken’. På hver side bidrar store plantefelt med høytragende hagerørkvein ’Overdam’, kransveronika og Allium ‘Mount Everest’ til en skikkelig wow-effekt: hvem vil vel ikke oppleve dette på nært hold?


’Catwalken’ er omgitt av planter og drar oss ut i hagen. Før (klikk på pilen for å se) var hagen velholdt, men lite inspirerende.


Frokost i det grønne

Fra kroken ved garasjen ser man ikke sjøen, men den fanger morgensolen og er et godt sted å være hele formiddagen. Med en liten terrasse her kan frokosten nytes med utsikt, ikke mot fjorden, men mot resten av hagen – og det skal man ikke undervurdere. Det er utrolig hvor annerledes en hage kan føles bare man forflytter seg noen meter og snur seg slik at man ser den fra en annen vinkel.


Bindestreken

En rett linje med brede, solide tråkkheller er alt som skal til for å samle alle elementene – pergolaen, catwalken og terrassen – og gi hagen det riktige helhetspreget. En rad med korearogn ‘Dodong’ og prydepletreet ‘Elise’ bidrar til den gode hagefølelsen som bare trær kan gi.


Hvem vil vel oppholde seg oppe på terrassen nå?


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 1, 2021