top of page

Den historiske hagen

Dette paret har pusset opp oldefars hus med stor historisk samvittighet, og nå ønsker de hjelp til å få en hage i samme ånd.


Noen vekster i hagen knyttes det stor affeksjonsverdi til og de får være med videre, deriblant det enorme apeskrekktreet, og en vakker ligusterhekk. Vi vil så prøve å finne strukturer og beplantning som er tidstypiske for huset, og en materialbruk som ikke blir for moderne.Hagen har fått en del skader etter dreneringsarbeid, og i den forbindelse ønsker eierne også råd til hvordan de kan reparere terrenget på en slik måte at den bratte delen av hagen blir mer anvendelig. Dette gir mulighet til å sette opp noen murer som gir en naturlig inndeling i en nyttehage med frukttrær, bær og grønnsakssenger, og en flatere prydhage med sosiale soner.


For å videreføre den historiske følelsen, er det håndlagede uttrykket på materialer og dimensjoner viktige. En mur som er for grov, og helt tydelig laget av gravemaskin, vil skurre og virke malplassert. Vi foreslår naturstein i varierende størrelser, noe som understreker det håndlagede preget. Bruddskifer med huggede kanter velges til alle flater som skal møbleres, mens gangsoner får singeldekke. Rekkverket i smijern er et godt historisk valg, og sperrer ikke for sjøutsikten.
I forlengelsen av trappen opp til nyttehagen, plantes en allé av epletrær, som blir en portal inn i den mer viltvoksende hagen. Der etableres det blomstereng, en tydelig kontrast til den kortklipte plenen i prydhagen som skjøttes av robotklipperen «Sauen Shaun». Et eget nivå for plantekasser og drivbenker plasseres slik at den magasinerte varmen fra murene gir gode vekstforhold.


I prydhagen velges klassiske hekker for å ramme inn de ulike bruksområdene. Hekkene som vil være synlige fra huset er av bøk, barlind og liguster. De har gode vinterstrukturer, mens hekker som vi definerer som «sommerhekker» er av pioner og roser, og kun synlige fra sitteplassene som blir brukt i sommerhalvåret.


Tradisjonsrike og tidløse materialer som skifer, singel og smijern gjør at den nye hagen står perfekt til det sjarmerende gamle bergenshuset. Med klassiske planter som roser, pioner og frukttrær, er rammen gjenskapt slik at nye generasjoner kan nyte oldefars hage.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 6, 2021