top of page

Byhagen – liten og verdifull

Tenk å bo midt i byen og være så heldig å ha hage! Små byhager blir veldig verdifulle når det er få grønne lunger, og ikke minst få steder der man kan oppholde seg ute og samtidig ha litt privatliv.

På sørsiden av dette eldre bergenshuset er det mye sol, men fjellet, garasjen, bøkehekken og nabohuset gir likevel litt skygge. Det er et lite område som skal utnyttes maksimalt, med sitteplass, spiseplass og oppbevaring.

Et enkelt men praktisk singeldekke i gylne farger setter bakgårdsfølelsen i hagen. Den gamle muren til bedet beholder vi, men det store plommetreet og de forvokste buskene fjernes og gir plass til en blanding av busker og stauder som gir både vintergrønt og blomster gjennom sesongen.
Omringet av planter Hjørnet av hagen blir en hyggelig spiseplass med den gamle hekken som rammer inn området og gir litt skygge om ettermiddagen. En plantekasse i sittehøyde med busker og stauder i ulike høyder bidrar med farge. Vi går for hardføre planter med lang blomstring. En oppstammet syrin gir høyde, mens storstjerneskjerm, storkenebb 'Rozanne' og peoner står for blomstringen. Dette er «gamle travere» som gir mye blomstring for pengene.

Praktisk under altanen

Plassen under altanen er grå og trist og akkompagnert av to varmepumper. Der blir løsningen å bygge inn området til en stilig benk/daybed. Denne skjermer for varmepumpene slik at de ikke er synlig fra spiseplassen, samtidig som det er plass til oppbevaring av bøtter, spader og andre hageredskaper i bakkant. I benken kan en sitte med tak over hodet på fuktige sommerdager, sole seg, eller kose seg i skyggen, alt etter som.

Opp i høyden

De høye husene, garasjene og murene rundt den lille hagen gjør at det kreves flere vertikale element i tillegg til den oppstammede syrinen. Derfor plasserer vi en søylebarlind i en stor urne ved nedgangen til trappen, og en liten portal leder vei til oppholdsområdet. Denne blir vert for en klatrende vinterkaprifol, mens en alpeklematis «Ruby» står for den vertikale blomstringen.


Ved å utnytte «dødplass» under altanen maksimalt, rydde bort gamle forvokste vekster, legge nytt dekke og plassbygge noen elementer blir den lille hagen både praktisk og vakker uten å føles overfylt.


Publisert i Norsk Hagetidend nr. 8, 2021