top of page

Bakgårdshagen

Hardt dekke og høye vegger kan gjøre en bakgård til et lite fristende oppholdssted, men noen plantekasser og litt grønt i høyden kan endre dette dramatisk.Eierne her har gjort et hederlig forsøk med kunstgress, krukker og fine møbler, men den gode hagefølelsen kom liksom aldri. Det må volum til for at det skal virke.

Bedre struktur

Det første vi tar tak i, er den ukurante vinkelen mellom hus, bod og gjerde. Med en plassbygd benk som går parallelt med huset og dermed blir dypere i kroken mot boden, skapes det en ny sitteplass som vi rammer inn med store plantekasser. Kassene danner også en inngang til hagen som vi forsterker med en portal.

Klatreplanter over portalen og langs en wire til boden trekker det grønne opp i høyden. Der oppe får de hjelp av en oppstammet laubærhegg på hver side som gir inngangspartiet noe eviggrønt og et hint av det formelle.


Planter som skille

Hageeierne ytrer ønske om en sitteplass innerst i hagen der solen skinner lengst om kvelden. Her må vi også få plass til spisebordet, men vi vil unngå at man sitter i sofaen og ser rett inn i beina på spisegruppen.

Løsningen blir en stor plantekasse fylt med høye stauder og prydgress. Plantene danner et levende og transparent skille som gir romfølelse uten å stenge for solen. De gir også noe frodig og flott å se på innefra.Oppgradert gulv

Hele hagen har betongdekke som ble lagt for å beskytte det eldre huset mot fukt. Det kan vi ikke gjøre noe med, men vi kan pynte på det! Spisegruppen og sitteplassen innerst i hagen plasseres på en felles treplatting med det opphøyde bedet innfelt på den ene siden.

I resten av hagen legger vi dansk strandsingel i armeringsmatter. Det gir et fast underlag samtidig som knasende singel gir en deilig hagefølelse.


Inn med trær

Ingen hage uten trær. I hjørnet ved spisegruppen nedfeller vi en høy stålring som blir hjem for en kashmirrogn. Noe grønt i høyden ved spisebordet skaper atmosfære samtidig som det demper det harde inntrykket fra bodveggen. Rognen bidrar også med nydelige blomster, bær og fantastiske høstfarger.

Fantastiske høstfarger får vi også med viftelønnen 'Osakazuki' som får plass i enda en stålring ved porten. Med dette fargerike innslaget i inngangspartiet er forvandlingen fra trist bakgård til frodig hage komplett!Publisert i Norsk Hagetidend nr. 10, 2021