Av og til får vi oppdrag litt utenom det vanlige. Denne familien har et fantastisk arkitekttegnet hus, der ingen vinkler er rette. Huset er fylt av unike kvaliteter og spennende detaljer. Uteområdet er derimot ganske slitent og dessuten helt uten skjerming fra veien og alle som går forbi. Bestillingen er en hage som står i stil til huset både arkitektonisk og i kvalitet.
Skjeve vinkler
Med dette utgangspunktet setter vi i gang med å tegne to uteplasser der ikke en eneste vinkel blir rett, men heller blir overdrevet for å understreke det skjeve designet. Her skal alt se villet ut. Vi ønsker også å plassbygge møbler, inspirert av de odde formene på huset.
Også skjermingen mot veien skal ha et arkitektonisk touch over seg. Bjelkene som har fått en fremtredende rolle i husets design, blir videreført i hagen. De rammer inn og gir høyde til hagen, og vil etterhvert dekkes av klatreplanter. Husets spesialbygde tre-trapp speiles i en ny utvendig trapp i cortenstål. Og endelig et prosjekt med farger! Huset er malt i einerbær-blått, rødt og oransje. Kunsten er å finne en balansegang mellom fargebruken. Hvor mye farger kan vi slippe unna med? Stolper og benker males røde. Det oransje tar vi først og fremst igjen i cortenstålet.
Hekk med særpreg
Selv hekkene har fått en egen vri, med lameller som overlapper i stedet for en slett, grønn vegg. Dette grepet gjør vi fordi det er viktig for familien at hagen er vakker om vinteren også, og de halvtransparente bøkehekklamellene skaper en spennende dybdeeffekt når stammer og greiner kommer til syne om vinteren.
De gamle murene i hagen må restaureres, og steinene med vakrest patina blir gjenbrukt der de blir synlige, mens det suppleres med ny stein der den ikke er like synlig.
Høstfarger
Plantevalget skal kle resten av tomten, som er naturtomt, og vi ønsker å legge særlig vekt på høstfarger. Rognen ‘Sunshine’ vil med sine gule bær og fantastiske høstfarger stå i flott kontrast til det blå huset, mens prydgress og lyng binder den nye hagen sammen med hagen og naturtomten rundt.
Publisert i Norsk Hagetidend nr. 7, 2021